söndag 5 juni 2011

Marrakech, Marocko.

Ahh.. Ökenvinden smeker din hud. Du är törstig som fan och trots värmen är du också hungrig. Vattenbongen har gjort sitt och hade du haft en gompalett hade du riktigt kunnat förnimma smaken av lime och kummin. När Bin al Hassan så  erbjuder dig en mustig linssoppa kan du, som så många gånger under dina många och långa resor, inte motstå frestelsen.

Idag är det dags att styra gomspalten mot Nordafrika och det fantastiska marockanska köket. På menyn står en härlig vegansk linssoppa som skulle få det mest luttrade veganska matvrak att tippa omkull.

Hur åstadkommer man då en sådan? Jo, på följande vis.

1. Åk på konferens i Warsawa och passa på att köpa en marrockansk kryddblandning för ca 25 kr. Har du inte möjlighet att åka dit får du nöja dig med att köpa nämnda kryddblandning i en affär där du bor.
2. Tärna lök och fräs den i olivolja tillsammans med slev-vis av kryddblandningen. Lyssna på Kyuss.
3. Skicka ner ganska mycket röda linser. Rör om och..
4...häll på vatten efter nån minut. Var jävligt försiktig så att oljan inte flyger upp i ansiktet på dig.
5. Här kan du kasta i en halv kanelpinne om du vill, men det sket vi i.
6. Mixa med en stavmixer.
7. Nu ska man enligt vissa sila soppan genom en duk och hälla i kokosmjölk, men vi här på gomspalten bangade på det eftersom vi tyckte det blev mer rejält om man hade hela linser i.
8. Pressa en lime över soppan.
9. Servera med limevatten eller öl (alkoholfri sådan om man ska köra motorcykel eller om man är J).
10. Ät soppan och spela sedan kort (diskutera gärna hur gulliga the Cracks låttexter är).

OBS! Vi här på gomspalten stödjer den Västsahariska saken och skulle inte drömma om att ge vårt passiva stöd åt Marocko vad gäller ockupationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar