söndag 5 juni 2011

Krakow, Polen

Då var det dags att låta det polska köket smeka gomspalten. Tänk dig att du står på torget i Krakow en varm sommarkväll och är lite hungrig efter allt promenerande i denna fantastiskt vackra medeltidsstad. Du svänger in på en restaurang och beställer, utan att kolla närmare på menyn, den polska delikatessen pierogi. Ett sådant scenario ville jag, N, och min unga vän J återskapa med gastronomiska medel.

Pierogi är inte piroger, som man kunnat tro, utan ett slags blandning av tortellini och dumplings. De är oftast vegetariska och går bra att göra veganska. Här och här kan man läsa allt man behöver veta för att göra ett gäng sjyssta peirogi (ordet är i plural), men nedan följer också instruktioner baserade på mina och Js erfarenheter:

1. Sätt på en skiva polsk punk, kanske Homomilitia till exempel, eller gör som vi, lyssna på Eyehategod och Glowsun. Köp potatismjöl, ställ det på bordet och glöm bort det för resten av kvällen.
2. Påbörja degen genom att blanda mjöl, lite olja, vatten och salt i en bunke. Klappa ihop lite halvhjärat och låt stå en stund.
3. Medan du låter degen stå fräser du lök och skalar och tärnar plugg (potatis) som du sedan kokar.
4. Häll av pluggen, kör över löken och mosa potatisen med en trägaffel. Smaksätt med salt och peppar. Detta är basen till pierogiernas innehåll.
5. Här finns också möjlighet, om man inte är vegan, att blanda keso och nån sjysst ost och ha detta som innehåll.
6. Mixa degen så att den blir en klump och ställ denna i kylen.
7. Spela ett parti kasino (populärt kortspel).
8. Sätt på Cock Sparrers mästerverk "Shock Troops". Sjung med där du kan texten.
9. Koka upp en kastrull lätt saltat vatten.
10. Kavla ut degen. Den ska vara ca. 3 mm tunn. Använd ett glas för att stansa ut små rundlar av deg. Placera innehållet i mitten av dessa och vik degen över, samt försegla varsamt den lilla pierogi-pjäsen genom att pressa ihop kanterna med en gaffel (som ska vara blöt).
11. Sula ner pierogierna i vattnet en efter en. Efter någon minut stiger de upp till ytan och kan då håvas in med en sil och placeras i en djup tallrik med lite smör i (så att de inte fastnar). Placera ännu en tallrik ovanpå för att behålla värmen.
12. Garnera med hackad rödlök och servera pierogierna med Champis och smält smör, creme fraiche, eller nån sjysst sås som du diggar.
13. Spela kort och lyssna på I Live in Marbella (Working pt. III) av Cock Sparrer.

3 kommentarer:

  1. Well I worked on a site / Soldered up pipes / And I still ended up with nothing left to show / So I thought I'd give it one more go / I met this bloke / and thought it was a joke / when he asked me if I had it in my heart to rob.

    SvaraRadera
  2. Det bör tilläggas att smält smör inte är ett särskilt välsmakande tillbehör.

    SvaraRadera
  3. Det var det i polen, men då var det mer salt.

    SvaraRadera