tisdag 6 september 2011

Sundbyberg, Sverige

Telefonen ringer. "Älskling! Jag fick jobbet! JAG FICK DET!". Du står i köket hemma på Stenbrottsgatan 3 och blir riktigt glad över att din fru äntligen fått jobbet som bibliotekarie. Du tänker: "Det här måste ju firas, men hur?" Svaret är då självklart genom att laga god mat, men inte bara god mat, utan riktigt god mat, nämligen: Biff, Hasselbackspotatis och sauce bearnaise (Bärnä). Ingen måltid är riktigt komplett utan nåt sött efteråt, och vad passar då bättre än braksuccén päronhalva med after-eight? Typ inget.

Här kommer då receptet som får vilken vegansk äkta maka som helst att tjuta rätt ut av ren och skär matglädje, håll till godo.

Du behöver:

Sojafiléer
Potatis (plugg)
Havregrädde
Vetemjöl
Kryddor

1. Koka sojafiléerna i buljong. När de blivit mjuka pressar du ut vattnet så gått det går. Pressa en vitlöksklyfta i en plastpåse, slå i lite soja, olivolja och dina favoritkryddor och låt gorna till sig.
2. Skala potatisen. Lägg sedan en slev på en skärbräda och lägg potatisen mot sleven. Skiva sedan potatisen halvvägs, så att den ändå håller ihop. Fetta in det och skjuts in i ugnen på 225 grader.
3. Nu har sojafiléerna blivit än godare och det är dags för stekning. Olja in en panna och stek tills den fått en snygg gyllenbrun yta.
4. Det viktigaste: såsen. Värm två matskedar fett i en kastrull. Ställ kastrullen åt sidan och vispa intensivt ner två matskedar vetemjöl så att det blir en homogen massa. Slå i ett paket Oatlys havregrädde och vrid plattan på fullt ös. När det kokat upp ställer du ner den till svagare värme och kryddar med gurkmeja, (för färg) dragon, salt och svartpeppar (för smak).
5. Ta ut den, som sojafiléerna, gyllenbruna potatisen ur ungen.
6. Servera och ät under stor njutning.
7. Lägg er i soffan och jäs en stund.

Efterätt!

Ni behöver:
En burk konserverade päron i sockerlag.
Ett paket after-eight (OBS! om ni kör veganstuket så tar ni en mjölkfri choklad)

1. Lägg päronen i en form. Lägg på en skiva after-eight på varje päronhalva.
2. Skjuts in i ugnen på 225.
3. Ta ut när chokladen smält.
4. Dunka på en klick glass och ät.
5. Berätta för dina nära och kära hur mycket dom betyder för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar